Groene Thee Veelgestelde vragen

Om nog sneller uw weg te vinden naar de vele informatie over groene thee, geven we via deze Groene Thee Veelgestelde Vragen pagina (FAQ - Frequently Asked Questions) bondige antwoorden en informatie op de meest gestelde vragen over groene thee. De vermelde links leiden je dan naar uitgebreidere artikelen en informaties. Voor een antwoord op je vraag : klik op de vraag die U interesseert.
Heb je een pertinente vraag die hieronder nog niet staat vermeld, laat het ons dan weten via het contactformulier.

Onderstaande vragen zullen gerangschikt worden van hoog naar laag volgens het aantal keren een vraag werd aangeklikt door onze lezers.

Veelgestelde praktische vragen over groene thee:

  1. Groene thee en zwarte thee, wat is het verschil?
  2. Helpt groene thee mij met afvallen?
  3. Waarom is groene thee zo gezond?
  4. Zijn alle soorten groene thee groen?
  5. Hoe wordt groene thee nu precies gemaakt?
  6. Bevat thee cafeïne en is dit schadelijk?
  7. Wat is EGCG waarover zoveel wordt geschreven?
  8. Wat is de juiste watertemperatuur voor groene thee?
  9. Groene theezakjes of groene theebladeren gebruiken?
  10. Is de kwaliteit van het gebruikte water van belang voor groene thee?
  11. Hoe kan ik mijn groene thee het best bewaren?
  12. Hoe kan ik best groene thee zetten?
  13. Waarom smaakt mijn groene thee soms zo bitter?
  14. Wat is groene poeder thee?

Staat de vraag die U zocht er niet tussen ? Laat het ons dan weten via het contactformulier, wij zoeken het voor U uit en misschien maken we er wel een artikel over.

__________________________________________________

1. Groene thee en zwarte thee wat is precies het verschil ?

Zowel groene als zwarte thee is afkomstig van dezelfde plant. Het verschil tussen groene thee en zwarte thee is verwerkingsproces van de theeblaadjes. Na het oogsten worden de theeblaadjes van groene thee verhit om de enzymen, die het fermentatieproces in gang zetten, te vernietigen. Daardoor vindt er geen fermentatie of oxidatie plaats, waardoor de groene theebladeren hun groene kleur behouden. Bij zwarte thee wordt er wel een volledige fermentatie toegelaten. Tijdens dit proces verkleuren de theeblaadjes naar koper-bruin of zwart. Groene thee bevat ook meer gunstige voedingstoffen voor onze gezondheid en is tevens bevorderlijk voor het afvallen.

Nog meer details in verband met uw vraag vindt U in : de theesoorten, afvallen met groene thee, voordelen voor onze gezondheid

__________________________________________________

2. Helpt groene thee mij met afvallen?

Onderzoek naar het gebruik van groene thee heeft uitgewezen dat regelmatige consumptie inderdaad bijdraagt tot afslanken en gewichtverlies. Vooral de stoffen catechine en cafeïne leveren een positieve bijdrage. Deze stoffen verhogen de stofwisseling van het lichaam en stimuleren de vetverbranding. Groene thee drinken levert dus een positieve bijdrage, maar opgelet, het spreekt voor zich dat het drinken van groene thee alleen geen mirakels zal doen. De kracht van groene thee zit juist in de combinatie met een gezonde manier van eten en leven. Dan is groene thee een Force Multiplier (een versterker).

Nog meer details in verband met uw vraag vindt U in : Gezond afvallen met groene thee

__________________________________________________

3. Waarom is groene thee zo gezond?

Groene thee is niet alleen een heel lekker drankje, het is ook nog heel erg gezond. De Chinezen en de Japanners weten dit al duizenden jaren. Groene thee is gezonder dan zwarte thee omdat de theeblaadjes minder gefermenteerd zijn tijdens het verwerkingsproces. Door het niet fermenteren behoudt groene thee een maximum aan natuurlijke antioxidanten en polyfenolen die de drank net zo gezond maken. Antioxidanten zijn goed voor onze gezondheid want ze bestrijden vrije radicalen die schade toebrengen aan cellen en weefsels, wat dan kan leiden tot ziektes en kwalen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat antioxidanten ook hun invloed hebben bij het voorkomen van kanker. Met name de catechine, ook genaamd epigallocatechin-3-gallaat (EGCG), is verantwoordelijk voor de meeste voordelen voor de gezondheid.

Nog meer details in verband met uw vraag vindt U in : Top 10 van meest vermelde voordelen van groene thee, Waarom maken polyfenolen groene thee zo gezond?

__________________________________________________

4. Zijn alle soorten groene thee groen?

In het verwerkingsproces van groene thee wordt na de pluk de fermentatie van de theeblaadjes gestopt. Hierdoor behouden de theebladjes hun mooie groene kleur. Pure groene thee geeft dan ook bij het schenken (bij de infusie of het trekken) een licht groene kleur af aan het theewater. Van zodra groene thee vermengd wordt, met andere theesoorten of met gedroogd aromatisch fruit en vruchten voor het bekomen van een specifieke smaak, zal ook de uiteindelijke kleur veranderen. Als de groene thee geparfumeerd wordt met etherische oliën kan de kleur van de thee afwijken van de basis groene kleur.

Nog meer details in verband met uw vraag: de theesoorten

__________________________________________________

5. Hoe wordt groene thee nu precies gemaakt?

De productie van thee verloopt in verschillende stadia. Naargelang het land van oorsprong kan het bewerkingsproces van de blaadjes variëren maar de grote stappen in de bewerking van theeblaadjes blijven dezelfde. De grote stadia bij het verwerken en produceren zijn: de pluk, het verflensen, het fermenteren of oxideren en het drogen van de bladeren. Uiteindelijk hebben we nog een verpakkingsfaze. Voor de bereiding van groene thee wordt de fermentatie, die start na de pluk, onmiddellijk een halt toegeroepen.

Nog meer details in verband met uw vraag: de theeplant, de pluk, de theesoorten

__________________________________________________

6. Bevat thee cafeïne en is dit schadelijk?

De chemische samenstelling van groene thee is erg ingewikkeld. De drie belangrijkste stoffen van groene theebladeren zijn catechine, theanine en cafeïne. Dus ja, thee bevat cafeïne.
De meeste mensen weten uit eigen ervaring dat het drinken van thee ze wakker houdt.
Cafeïne is een opwekkende stof die ook aanwezig is in koffie. Cafeïne geeft een gevoel van verhoogde energie, het verdrijft de vermoeidheid en heeft een positief effect op het geheugen, alertheid, motivatie en concentratie. Dit is ook meteen de reden waarom vele mensen ’s ochtends koffie drinken. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel (inclusief de hersencellen) en het spierstelsel, waardoor via een betere bloedcirculatie, het een stimulans is om de vermoeidheid tegen te gaan. Cafeïne stimuleert ook de stofwisseling en wordt daarom veel gebruikt in afslankingsproducten. Het nadeel van cafeïne is dat bij hoge dosissen er bijwerkingen kunnen ontstaan zoals slapeloosheid en een gevoel van rusteloosheid.

Het gehalte cafeïne in groene thee is afhankelijk van de theeplant en van de infusietijd van je groene thee. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer cafeïne kan worden afgegeven aan het theewater. Toch bevat groene thee minder dan de helft cafeïne dan koffie. Een studie heeft aangetoond dat de droge groene theebladeren ongeveer 10 tot 20 mg cafeïne bevatten per gram droge materie. Zwarte thee bevat meer cafeïne, zo’n 25 mg per gram droge materie. Koffie bevat 50 tot 80 mg cafeïne afhankelijk van de koffiesoort en bereidingswijze.

Nog meer details in verband met uw vraag: -

__________________________________________________

7. Wat is EGCG waarover zoveel wordt geschreven?

In groene thee zitten stoffen, polyfenolen genaamd. Van die polyfenolen zijn het de catechinen, die de sterkste invloed hebben op de gezondheid. De belangrijkste stof onder de catechine is EGCG, voluit epigallocatechine galaat. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EGCG een zeer sterke antioxidant is en heel wat eigenschappen vertoont die bevorderlijk zijn voor onze gezondheid.

Nog meer details in verband met uw vraag: Waarom maken polyfenolen groene thee zo gezond?

__________________________________________________

8. Wat is de juiste watertemperatuur voor groene thee?

De juiste watertemperatuur is inderdaad van kritisch belang bij het correct bereiden van de beste en gezondste kwaliteit van groene thee. Als het gebruikte water te warm is, riskeer je dat de thee bitter gaat proeven en dat ook veel van de aroma’s zullen verloren gaan. Als de temperatuur te laag is, dan kan het water niet ten volle de smaak van de theebladeren opnemen. Als algemene regel kan je stellen dat groene thee het lekkerst smaakt als hij gezet is met een watertemperatuur van 60°C tot 85°C.

Nog meer details in verband met uw vraag: de juiste watertemperatuur voor groene thee

__________________________________________________

9. Groene theezakjes of groene theebladeren gebruiken?

Wordt nu aan gewerkt!

__________________________________________________

10. Is de kwaliteit van het gebruikte water van belang voor groene thee?

Wordt nu aan gewerkt!

__________________________________________________

11. Hoe kan ik mijn groene thee het best bewaren?

Zie het artikel : Bewaren van groene thee

__________________________________________________

12. Hoe kan ik best groene thee zetten?

Een beknopte uitleg : Een perfect kopje groene thee zetten in 7 stappen

__________________________________________________

13. Waarom smaakt mijn groene thee soms zo bitter?

Wordt nu aan gewerkt!

__________________________________________________

14. Wat is groene poeder thee?

Zie het artikel : Japanse Groene Thee Matcha

__________________________________________________

Staat de vraag die U zocht er niet tussen ? Laat het ons dan weten via het contactformulier, wij zoeken het voor U uit en misschien maken we er wel een artikel over.

Terug