Bewaren van groene thee

Het juist bewaren van groene thee is van belang voor de levensduur, het behoud van de kwaliteit en de smaak van de thee. Hieronder leer je hoe je thee heerlijk en lekker kan houden met enkele eenvoudige bewaartips.

bewaren-van-groene-thee
Omstandigheden die te vermijden zijn

Er zijn 5 factoren of omstandigheden bij het bewaren van groene thee die een wereld van verschil maken om je thee langer en beter te bewaren. Deze factoren zijn: licht, warmte, vocht, geur en lucht.

Licht
Als thee onderhevig is aan licht en UV-stralen daalt de thee sterk in kwaliteit. Je kunt daarom beter geen thee kopen van winkels die hun thee opslaan in glazen of plastieken potten. Vermijdt ook dat je thee bewaard in een doorschijnend blik of pot tenzij je het zal opslaan in een donkere opslagplaats.

Warmte
Warmte doet ook de kwaliteit van de thee dalen. Vermijdt van de thee in de zon te plaatsen of naast warmtebronnen, zoals ovens of stoven.

Vocht
Vocht en het bewaren van thee gaan niet samen! Thee kan lang bewaard worden zolang het droog is. Spijtig genoeg absorbeert thee gemakkelijk het vocht uit de lucht. Dus houdt thee die je niet gaat consumeren en je bewaarpot weg van kokend water.
Je kan he thee ook best niet opslaan in die delen van je huis of keuken met een hogere luchtvochtigheid, zoals boven de vaatwasmachine of in de koelkast. Het opslaan van thee in de koelkast is blijkbaar een veelvoorkomende fout. Hoe hoger het vochtgehalte in de theebladeren hoe sneller dit zal leiden tot oxidatie wat de kwaliteit van de thee zal vernietigen.

Geur
Thee absorbeert heel gemakkelijk geuren. Het is door deze eigenschap dat het maken van de verschillende theemengsels met verschillende smaken en geuren ook mogelijk is. Daarom is het raadzaam om je thee niet op te slaan in je kruidenkast, de vuilnisbak of enige andere bron van geur.

Lucht
Door de blootstelling aan lucht kan thee geur en vocht absorberen. Bewaar daarom thee in een luchtdichte blik, container of een goed afsluitbare pot maar niet in papieren zakjes http://logopond.com/gallery/detail/192180 of andere poreuze bewaarmiddelen. De theehandelaar geeft de gekochte thee gemakkelijk mee in papieren zakjes. Let er dus op dat je de thee in een correcte opslagcontainer overplaatst.

Correcte wijze van bewaren

Nu we een goed idee hebben op de 5 factoren die de kwaliteit van thee, tijdens het opslaan, doen dalen, kunnen we een lijstje maken van best practices

Locatie :

  • Niet in de buurt van geurbronnen
  • Opslaan in een donkere plaats of in een compleet ondoorzichtige container of pot
  • Bewaar sterk geurende thee gescheiden van andere theeën
  • Vermijdt de opslag van thee in vochte delen van je keuken of huis

Opslagmateriaal :

  • Gebruik steeds ondoorzichtige containers of potten
  • Gebruik opslagmateriaal dat veilig is voor voedsel
  • Geglazuurde keramiek, niet-reactieve metalen, ondoorzichtige harde plastiek zijn geschikte materialen voor een thee opslagcontainer of opslagpot.
  • Hout is een mogelijkheid maar let er wel op dat het hout geen geur afgeeft.
  • De zakjes van de theehandelaar variëren sterk in type en kwaliteit. Je kan best de thee bij je thuiskomst in een geschikte bewaarpot plaatsen voor langdurige opslag.
  • Plastieken opslagzakjes zijn dus geen optie: je thee wordt namelijk blootgesteld aan licht, geur, en lucht.

Opslagtips :

Er zijn enkele zaken om op te letten bij de keuze van je thee opslag container. Het luchtdicht kunnen afsluiten is essentieel. Als het water kan behouden, is het ook geschikt voor de opslag van groene thee.

Andere bewaartips :

Een eenmalige investering is meestal voldoende voor een levenslange goede opslag van je thee. Investeer in een kwaliteitsverpakking en je thee (maar ook jij als theeliefhebber) zal je dankbaar zijn.

Koop verse theebladeren in realtief kleine hoeveelheden.

Open alleen thee die je zal opdrinken de eerstkomende maanden. Zodat je steeds je thee kan drinken als hij op zijn best is: vers!

Wil je op de hoogte blijven ? Schrijf je in voor email updates.
Ontvang regelmatig nieuwe informatie over groene thee.

 

Vond je dit een leuk artikel? Dan kan je me plezieren dit te delen met je vrienden via de sociale media.

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :