De oorsprong van groene thee

Als liefhebber van een lekkere gezonde kop groene thee, heb je graag wat extra informatie over de groene thee die je drinkt. Daarom een beknopt overzicht van de oorsprong van groene thee en waar nu precies die groene kleur vandaan komt.

Groene thee is vandaag te koop in vele vormen, soorten en mengelingen. Groene thee is zoals je het kan raden één van de bestaande theesoorten. Enkel de bladeren geplukt van de groenblijvende plantensoort Camellia Sinensis mogen officieel theebladeren genoemd worden.  Sinds duizenden jaren worden de bladeren van deze plant geteeld en verwerkt omwille van zijn verfrissende, lekkere smaak en omwille van zijn gezonde eigenschappen.

Theebladeren worden verwerkt op verschillende manieren.

Zo kunnen ze gebakken, gekookt, gestoomd, vermengd, gefilterd, doordrenkt, en gegoten worden in ontelbare variaties. De verwerkings- en bereidingswijze na de oogst bepaalt het soort thee dat wordt verkregen. In de winkel vandaag vinden we een hele reeks verschillende theesoorten die kunnen gegroepeerd worden in vier gekende variaties: witte, groene, oolong en zwarte thee.

De groene thee werd vroeger bijna uitsluitend gedronken in Aziatische landen, vooral China en Japan. Eén van de oudste bronnen van het gebruik van thee werd gepubliceerd door de Chinese thee-meester Lu Yu. Zijn werk, de “Cha Chang” of ook gekend als de “The Classic of Tea”, dateert van de achtste eeuw voor Christus en handelt over het ceremonieel gebruik en de regels van het drinken van thee. Zijn geschreven werk was de start van een periode beschouwd als de “gouden eeuw” van thee (tijdens de Tang-dynastie van AD 618-906) in China.

In het Westen is koffie altijd zeer populair geweest en werd er bij de geleidelijke opkomst van thee vooral zwarte thee gedronken. Groene thee heeft een tragere opkomst gekend in het Westen. Het is voornamelijk door vele uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken naar de positieve effecten, van groene thee op onze gezondheid, dat het drinken van groene thee sterk in de belangstelling is gekomen.

Men spreekt van groene thee omdat de theebladeren na het verwerkingsproces nog een typische groene kleur hebben. Bij groene thee worden de bladeren minimaal geoxideerd en daarom behoudt het theeblad grotendeels zijn oorspronkelijke groene kleur. Zwarte thee en oolong echter zijn meer geoxideerd en hebben daarom een verduisterde, zwarte kleur.

Ik vind het altijd leuk om deze  info te vertellen aan mijn gasten theedrinkers.

Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven ? Schrijf je in voor email updates.
Ontvang regelmatig nieuwe informatie over groene thee.

Vond je dit een leuk artikel, laat het dan weten via de sociale media.

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :