De teelt van groene thee – deel 2 de pluk

In de informatieve reeks over de teelt van groene thee, bespreek ik hier de pluk van thee.

Theeplukkers voor groene thee

Thee, en dus ook de groene thee, wordt gemaakt en bereid met de theebladeren van de theeplant. Traditioneel werden theeblaadjes altijd met de hand geplukt. Vandaag worden er ook machines ingezet om te oogsten. Machines zijn wel sneller dan handplukkers maar ze zijn niet in staat een onderscheid te maken tussen nieuwe en oude bladeren. Ook vandaag wordt er nog steeds met de hand geplukt. Bij het oogsten knijpen de theeplukkers verse scheuten, van twee jonge bladeren en een naaldvormige scheut, af. Deze zijn ideaal voor het maken van groene thee en ze geven ook de beste kwaliteit. De theeplukkers gooien de jonge scheuten in een mand die meestal vastgebonden is op hun rug.

scheuten groene thee blaadjes

Thee wordt vaak gecultiveerd in hele grote theeplantages. Theeplantages in Oost-Azië zijn traditioneel gelegen in warmere gebieden. Zo groeit de theeplant het hele jaar en kan er ook het hele jaar door geoogst worden. Het plukken start in de warmste gebieden al eind februari en gaat door tot eind mei als het ook warmer wordt in de meer noordelijke gebieden. Na elke pluk schieten aan de takken en stammen nieuwe scheuten. Zo kan er jaarlijks meerdere malen geoogst worden. Thee planten verdragen gemakkelijk dat hun bladeren tot drie of vier keer per jaar geplukt worden.

De theeplanten worden in de plantages vlak gesnoeid op een kleine meter hoogte. Dit vergemakkelijkt het plukken. Door deze snoei vertakt de theeplant heel erg en ontstaan er vele nieuwe scheuten en twijgjes. Het resultaat is dan ook een zeer volle groene theeplant. De plantages in de bergen gelegen zien er dan ook fantastisch groen uit.

groene thee plantage

Het zijn voornamelijk de scheuten van de eerste pluk die de meeste fris en malse jonge groene scheuten opleveren. Deze scheuten zijn dan ook ideaal voor groene thee. De scheuten, die in het najaar geoogst worden, zijn wat harder en van iets mindere kwaliteit. De kwaliteit en de karakteristieke smaak van de thee wordt, net zoals bij wijn bepaald, door de variëteit van theeplant, de bodem en natuurlijk het klimaat.

theepluk groene thee

Het werk van de theeplukker is niet zo eenvoudig en is specialistenwerk. Op de plantages worden vaak worden vrouwen, van middelbare tot oudere leeftijd, ingezet voor het oogsten van groene thee.  Bij het plukken met de hand dienen de theeplukkers er op te letten dat ze de juiste grootte van scheuten en bladeren selecteren. Ze scannen de theeplanten op zoek naar de correcte scheuten. Deze moeten met zorg in hun mand gelegd worden. De bladeren en scheuten dienen zo weinig mogelijk gekneusd of beschadigd te worden. Ook het contact met de hand moet beperkt worden om de voortijdige oxidatie te voorkomen. Theeplukkers oogsten de ganse dag door van zodra de ochtenddauw op de bladeren bijna is opgedroogd. Een ervaren theeplukker kan ongeveer 10kg per dag oogsten.

thee pluk machine groene thee

Van zodra de theeplant voor de laatste maal van het jaar werd geplukt, worden de theestruiken gesnoeid en klaargemaakt voor het volgende jaar.

Het volgende deel in de Serie “De teelt van groene thee” – deel 3 de theesoorten

Heb jij al eens een theeplantage bezocht of ben je dat van plan? Wij willen graag van je weten wat je ervaringen zijn. Stuur ons je mooiste foto’s op!

Wil je op de hoogte blijven ? Schrijf je in voor email updates.
Ontvang regelmatig nieuwe informatie over groene thee.

 
Laat ons weten wat je er van vond.Vond je dit een leuk artikel, deel het met uw vrienden op de sociale media :

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :