Een perfect kopje groene thee zetten in 7 stappen

Groene thee is een lekker gezond drankje met veel positieve effecten. Er zijn wel enkele belangrijke tips waarmee je rekening kan houden om te vermijden dat je groene thee bitter zou gaan smaken.

Benodigdheden voor een kopje groene thee:

–          Groene thee (een theezakje of 4 gram losse theeblaadjes – twee theelepeltjes)
–          Een theekopje
–          Water
–          Optioneel suiker, citroen of munt bladeren (naar eigen smaak)

Hoe ga je best te werk?

1. Plaats het theezakje in uw theekopje

In het geval dat u gebruik maakt van losse theeblaadjes, plaatst u de nodige hoeveelheid (2 tot 4 gram of twee theelepeltjes per kop) theeblaadjes in een theehouder of in een theezeefje, en plaats deze in of op de theekop.

Tip: niets overtreft het gebruik van losse thee in een zeefje of in een theehouder.

2. Breng water aan de kook (in een ketel op de kookplaat of met een waterkoker)

Belangrijk: om goede thee te maken heeft men zuiver en neutraal water nodig, dus maak gebruik van schoon water, zoveel mogelijk vrij van chloor en bij voorkeur zacht water (praktisch: water met een laag kalkgehalte – niet troebel). Kraantjes water volstaat maar mocht je niet zeker zijn van de kwaliteit van je water, kan je deze eerst wat langer laten doorkoken. Mineraal water uit de fles kan je ook gebruiken, dit geeft een nog puurdere smaak aan de groene thee.

3. Zet het water af zodra het kookt en laat het afkoelen gedurende 5 minuten.

Het water zal dan afkoelen tot ongeveer 80°C, de juiste temperatuur voor het zetten van groen thee (en voor thee in het algemeen). Zo blijven ook de meeste goede stoffen en vitamines behouden.

Belangrijk: groene thee is het beste gemaakt met warm water en niet met kokend water. Dus vermijd om kokend water van 100°C op je groene theeblaadjes of op je theezakje te gieten. Zo voorkom je dat de groene theeblaadjes en de gunstige werkzame stoffen (antioxidanten) gaan ‘koken’ of verbranden. De thee zal bij deze te hoge temperatuur meer tannine afgeven en een sterke bittere, en dus minder lekkere, smaak krijgen in plaats van de zoetheid van het groene theeblad.

4. Na een drietal minuten giet je het hete water in de kop (op het theezakje) of op de bladeren en laat je de thee trekken gedurende maximaal 3 à 4 minuten en niet meer!

Belangrijk: de smaak van thee varieert met de tijd dat de theeblaadjes in contact zijn met het water. Tijdens de trektijd geven de theeblaadjes hun geur- en smaakstoffen af aan het water. Als je de thee te lang laat trekken, zal deze ook bitter gaan proeven.

De theeblaadjes kunnen het best trekken als ze veel ruimte hebben, dus gebruik bij voorkeur een groot theezeefje of een grote theehouder.

5. Verwijder de thee bladeren of theezakje en serveer.

Tip: Je kunt groene theeblaadjes twee tot driemaal hergebruiken en terug opschenken. Laat dan de thee bladeren telkens een minuut langer trekken om de thee de tijd te geven zijn stoffen af te geven.

6. Vervolgens kan je een schijfje citroen, muntblaadjes of wat suiker toevoegen aan de groene thee volgens je eigen smaakwensen.

Tip: Mijn advies is om geen suiker toe te voegen. Thee zonder suiker is beter bij het afslanken, het is gezonder en je proeft beter de echte smaak van groene thee.

7. Drink en geniet van je thee. Een goede drinktemperatuur is zo rond de 60 °C.

Deze richtlijnen zijn van toepassing op de meeste soorten groene thee. Toch raad ik aan om bij je thee handelaar na te vragen welke trektijd en watertemperatuur ideaal is voor de soort die je aankoopt.

Gezondheid !

Heb je nog andere tips, laat het ons weten.

Wil je op de hoogte blijven ? Schrijf je in voor email updates.
Ontvang regelmatig nieuwe informatie over groene thee.

Vond je dit een leuk artikel, laat het dan weten via de sociale media.

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :