Gezond afvallen met groene thee

Kan je afvallen met groene thee? En is groene thee dan wel zo gezond als wordt gezegd? Dit zijn twee veel gestelde vragen die je hoort wanneer mensen praten over groene thee.

Ten eerste weten we dat groene thee sinds lang wordt beschouwd als een drank die erg voordelig is voor onze gezondheid. Groene thee wordt geassocieerd met afslanken en gewichtsverlies. Dit feit wordt nu ook bevestigd door talrijke onderzoeken. Vooral de stof catechine heeft een reeks positieve effecten op onze gezondheid en draagt bij tot gewichtsverlies bij consumptie van groene thee.

gewichtscontrole en afvallen met groene thee op een gezonde manier

Door het steeds groter wordende probleem van overgewicht in de Westerse wereld, hebben wetenschappers over de hele wereld, de laatste decennia, uitgebreid onderzoek gevoerd naar de potentiële voordelen van groene thee.

De vraag is nu in welke mate draagt groene thee bij tot afvallen.

Research toont de positieve effecten van groene thee

Dr. Wolfram heeft de conclusies van een hele lange reeks onderzoeken voor ons samengevat (publicatie “Anti-obesitas effects of green tea” – Journal of the American College of Nutrition).

De conclusies zijn dat:

 • gewichtsverlies werd aangetoond bij het toedienen van groene thee, in laboratorium-omstandigheden, aan bepaalde celstructuren en aan dieren
 • de studies aangeven dat het gebruik van groene thee bij mensen leidt tot verminderd lichaamsgewicht en een lagere vetmassa.
 • het gebruik van groene thee ook een verhoogde vetverbranding en een versnelde stofwisseling stimuleert bij mensen
 • er nog verder onderzoek nodig is om de onderliggende mechanismen, die leiden tot de positieve  effecten van groene thee, bij een langdurig gebruik over meerdere jaren, nog beter in kaart te brengen

Ook de Universiteit van Maryland Medical Center raadt, na een reeks studies, aan om dagelijks groene thee te drinken. Via het regelmatig drinken kunnen we genieten van de voordelen, met inbegrip van gewichtsverlies, voor onze gezondheid.

Door het fabricageproces behoudt groene thee maximaal zijn gezonde eigenschappen. De positieve effecten op onze gezondheid zijn velerlei maar het meest in de belangstelling staat vandaag toch de bijdrage die groene thee heeft bij het afvallen.

Obesitas of overgewicht is een probleem van deze tijd en overgewicht leidt tot een verhoogde kans op chronische aandoeningen. Het besluit om terug fit en gezond te worden en iets te doen aan je overgewicht is daarom een wijze en levensbelangrijke beslissing voor elk een onder ons.

Waarom doet groene thee afvallen?

De vraag is nu hoe, en in welke mate, draagt groene thee bij tot afvallen.

Groene thee bestaat uit een hele reeks stoffen waaronder cafeïne, theobromine, theanine, vitaminen en het belangrijke epigallocatechine (catechine). De stoffen die het sterkst blijken bij te dragen aan het afslanken zijn cafeïne en de catechine.

Cafeïne is een stof die goed is voor gewichtsverlies. Het verhoogt de stofwisseling en verbrandt ook vet. Een te hoge dosis cafeïne kan echter leiden tot schadelijke effecten: slapeloosheid, angst en maagklachten. Cafeïne zit van nature in koffie, thee en cacao. Groene thee bevat minder dan de helft van de hoeveelheid cafeïne dan koffie. Bij het drinken van groen thee is de kans op de negatieve bijwerkingen van de cafeïne is dus aanzienlijk lager.

gezond afslanken met groene thee is geen fabeltje

De catechine in de groene thee bevordert de stofwisseling en vermindert de eetlust. Deze stof blijkt, door het proces van thermogenese, achter het geheim van de vetverbranding te zitten : door een verhoogde temperatuur heeft het een stimulerend effect op de stofwisseling en helpt het zo dus bij het afvallen. Ook beperkt de catechine de negatieve bijwerkingen van de cafeïne en zo combineer je als het ware het beste van beide werelden.

Beide stoffen, cafeïne en catechine, bevorderen dus samen gewichtsverlies door:

 • verhoging van het metabolisme of stofwisseling
 • vetverbranding
 • het voorkomen van vetopslag

Groene thee bevat verder ook theanine, dat de geest kalmeert en het ontspannen gevoel bevordert.

Na onderzoek op een grote populatie van groene theedrinkers in Azië, bestaande uit mensen die meer dan 10 jaar groen thee drinken, is vastgesteld dat de groen theedrinkers gemiddeld 20% minder lichaamsvet en een beduidend smallere taille hebben in vergelijking met niet-theedrinkers. Het effect van de voordelen van langdurig drinken van groene thee ter bestrijding van overgewicht werd hiermee aangetoond.

Het mooie aan groene thee drinken is dat het naast het afslanken ook een positief effect heeft op tal van obesitas-gerelateerde ziekten.

Groene thee drinken om af te vallen?

Het drinken van groene thee, om gewicht te verliezen, wordt vaak gecombineerd met een gezonde voeding (minder suikers en vetten) en met meer lichaamsbeweging. Het gebruik van groene thee versterkt het effect van gezond eten en sporten. Onderzoek toont verder ook aan dat groene thee het uithoudingsvermogen verhoogt. Daarom wordt ook aangeraden om het drinken van groene thee te integreren in uw trainingsplan tot afvallen of tot gewichtscontrole.

Groene thee drinken zal zeker bijdragen aan je initiatief tot afslanken. Bij het sporten is het drinken van water, aanvullend aan je thee erg belangrijk.

Als besluit kunnen we stellen dat als je wenst af te vallen:

 • Drink minimaal drie tot vier koppen groene thee per dag
 • Maak je groene thee op de correcte wijze voor maximaal effect
 • Let op je voedselinname – beter geen vetten en suikers (ook in je thee)
 • Sport en drink naast je groene thee ook voldoende water.
 • Hoe langer je groene thee drinkt hoe groter de positieve effecten, dus start vandaag nog met het drinken van groene thee!

Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven ? Schrijf je in voor email updates.
Ontvang regelmatig nieuwe informatie over groene thee.

Vond je dit een leuk artikel, laat het dan weten via de sociale media.

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :