Groene thee supplementen

Supplementen met groene thee extracten worden het meest in verband gebracht met afslanken en gewichtsverlies. We dromen allemaal van een slank blijvend lichaam, terwijl we toch ongezond voedsel blijven eten elke dag. Sommigen onder ons nemen daarom groene thee capsules, voeding supplementen en pillen om het ideale lichaamsgewicht na te streven, maar is dit wel voldoende en gezond ?

groene thee extract supplement

Er worden heel wat supplementen met groene thee extracten aangeboden via webwinkels op het internet.
Dit artikel beoogt een goed inzicht te geven over het nut van supplementen in het algemeen en van groene thee supplementen in het bijzonder.

Wat zijn voedingssupplementen?
Om te beginnen moeten we een antwoord geven op de vraag wat zijn voedingssupplementen?

Om gezond te blijven, dienen wij allen dagelijks voldoende vitaminen, mineralen en voedingsstoffen op te nemen. Een gezonde en gevarieerde voeding dekt normaliter deze dagelijkse behoefte. Toch kan het nodig zijn om tijdens periodes van verhoogde mentale of fysieke inspanningen voedingssupplementen het lichaam extra te ondersteunen, bijvoorbeeld voor sportbeoefenaars of bejaarden. Hou hierbij wel in gedachte dat voedingssupplementen een evenwichtige voeding niet kunnen vervangen.

Voedingssupplementen bevinden zich in het overgangsgebied tussen voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Velen denken vaak dat supplementen ook geneesmiddelen zijn. Ten eerste omdat de toedieningsvorm ervan vaak identiek is aan die van geneesmiddelen, namelijk capsules, tabletten, poeders, sachets en dergelijke. En ten tweede worden voedingssupplementen vaak ook voor therapeutische doeleinden (preventie en behandeling van ziekte) gebruikt. Maar supplementen zijn dus geen geneesmiddelen. Ze zijn dat ze ook niet onderworpen geweest aan de strenge, vaak jarenlange, controles zoals dit bij geneesmiddelen wel het geval is.

groene thee pillenSupplementen zijn big business in de westerse wereld waardoor heel wat fabrikanten creatieve taalconstructies gebruiken om genezende of miraculeuze effecten toeschrijven aan bepaalde supplementen. Denk ook aan de business rond de schoonheidsproducten en hun anti-verouderende werking (anti-aging). Door het gebrek aan een doorgedreven regulering is hierdoor een heuse wildgroei ontstaan van supplementen met vage gezondheidsclaims zoals bijvoorbeeld “verhoogt de vitaliteit” en “goed voor de gewrichten”.

Maar voedingssupplementen kunnen geen ziekten voorkomen, genezen of verlichten. Het is de verkoper dan ook niet toegestaan om het product rechtstreeks in verband te brengen met genezing van, of vermindering van het risico op ziekten. Actueel wordt op Europees niveau gewerkt aan regelgeving om alleen nog gezondheidsclaims toe te staan die met overtuigend wetenschappelijk bewijs zijn onderbouwd.

Het is dus goed om weten dat niet alle voedingssupplementen ook daadwerkelijk voor de volle honderd procent het effect hebben dat door de verkoper of op de verpakking wordt beweerd. Dit geldt mogelijk ook voor de supplementen met groene thee extracten. Het is dus toch opletten geblazen.

De gunstige effecten van groene thee zijn velerlei, dat weten we ondertussen wel. Groene thee, het gezonde traditionele drankje in Azië, is het onderwerp van verschillende onderzoeken naar de gunstige werking van de sterke antioxidanten. Naast de stoffen die een gunstig effect hebben op het lichaamsgewicht wordt groene thee vaak in verband gebracht met bescherming tegen kanker, bacteriën en het risico van hart- en vaatziekten.

Fabrikanten voegen groene thee toe aan hun voedingssupplementen veelal omwille van twee effecten, namelijk voor het effect van gewichtsverlies en voor de algemene positieve gevolgen voor onze gezondheid.

groen thee extract

Maar waarom zouden we dan capsules innemen en niet gewone groene thee drinken? Er zijn twee goede redenen voor.

Ten eerste heeft onderzoek aan de Universiteit van Californië uitgewezen dat polyfenolen (zijnde de goede antioxidanten) uit groene thee beter door ons lichaam worden opgenomen wanneer ze als extract (of capsulevorm) worden ingenomen dan wanneer de groene thee als drank wordt bereid. Groene thee, hoe lekker ook, heeft meer effect op onze gezondheid wanneer we het innemen als capsule dan als drankje. Dit onderzoek verklaart mee de sterk toenemende activiteiten rondom en belangstelling voor voedingssupplementen met groene thee.

Een andere reden voor het gebruik van extracten is dat voedingssupplementen heel vaak combinaties zijn van een reeks goede stoffen en bestanddelen. De inhoud van capsules of pillen zijn dan ook vaak mengsels van groene thee extracten met andere goede stoffen, zoals bijvoorbeeld mineralen, vitamine C en andere antioxidanten.

De fabricage van groene thee extracten is vrij ingewikkeld om uit te leggen. Bij de fabricage van groene thee extract worden de krachtige antioxidanten (de polyfenolen of catechines) uit de thee geïsoleerd tot een geconcentreerd extract. De toegepaste methode zullen het onderwerp uitmaken van een ander artikel op latere datum.

Mythe van de groene thee extracten?
Er bestaan twee nadelen of misvattingen van groene thee supplementen.

Groene thee capsules zijn stimulerende middelen, omdat ze cafeïne bevatten die onze alertheid en hartslag verhoogt en de productie van neurotransmitters in de hersenen doet toenemen. Het is verkeerd te denken dat groene thee supplementen cafeïnevrij zijn. Cafeïne is net zoals bij koffie een natuurlijk ingrediënt van thee. Het gehalte is weliswaar lager dan bij koffie, maar het is een belangrijk element om in acht te nemen bij het nemen van voedingssupplementen met groene thee.

Gezien groene thee extracten geconcentreerder zijn, is ook het gehalte aan cafeïne geconcentreerder. Gezien de mogelijke nadelige effecten van cafeïne moet je hiermee rekening houden want zoals bij elk cafeïne-bevattend product, kan een te hoge dosis leiden tot angst, beven, prikkelbaarheid en slaapproblemen voor personen die gevoelig zijn voor teveel cafeïne.

groene thee supplementVan groene thee supplementen en extracten wordt verteld dat ze vet verbranden. Het is inderdaad wetenschappelijk aangetoond dat groene thee de stofwisseling verhoogt en daardoor een bevorderend effect heeft op de vetverbranding maar het is een fabel dat het drinken van groene thee supplementen alleen kan een persoon slanker te maken. Groene thee extracten kunnen helpen gewicht te verliezen, met de nadruk op helpen. Dit betekent dat om het ideale gewicht te verkrijgen we nog altijd een gezonde evenwichtige voeding moeten nastreven en regelmatig de nodige lichaamsbeweging moeten hebben.

Dagelijkse aanbevolen dosis?
De hoeveelheid groene thee extract per capsule varieert van product tot product. Er is geen universele vastgestelde aanbevolen dosering groene thee extract. De dosering van het extract in capsules wordt gemeten volgens het gehalte EGCG en soms in het gehalte polyfenolen.

Volgens studies van de University of Maryland Medical Center is een dosis van 100-750 mg polyfenolen per dag van gestandaardiseerd groene thee extract aanbevolen. Ter vergelijking : een kopje gebrouwen thee bevat ongeveer gemiddeld ongeveer 100 tot 150 mg polyfenolen. Wetenschappers geven aan dat het drinken van vijf koppen groene thee per dag zeker niet schadelijk is voor de gezondheid. Andere bronnen raden een dagelijkse dosis van 500 mg aan. En andere supplementen vermelden een dagelijkse dosis van 250 tot 350 milligram van polyfenolen twee keer per dag. De conclusie hieruit is dat het noodzakelijk is om goed de dosering groene thee, voor elk supplement, op de verpakking na te kijken om tot de juiste dosis te komen.

De kwaliteit van de groene thee-extract zal variëren tussen de verschillende merken. Kijk bij de aankoop van groene thee extracten uit naar een product met een hoog gehalte aan polyfenolen (minimaal 90%). Men moet opletten dat bij je dagelijkse inname de aanbevolen dosis van de verpakking niet overschreden wordt. In alle gevallen, en zeker voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, wordt het aangeraden eerst een arts te raadplegen vooraleer supplementen te nemen.

Heb je ervaring met groene thee supplementen of extracten? Dan zijn we erg geïnteresseerd samen met andere groene thee liefhebbers naar jouw bevindingen.
Geef een reactie en deel uw ervaring.

Wil je op de hoogte blijven ? Schrijf je in voor email updates.
Ontvang regelmatig nieuwe informatie over groene thee.

Vond je dit een leuk artikel, laat het dan weten via je sociale media. We zouden het enorm appreciëren!

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :