Japanse groene thee Bancha

In tegenstelling tot de dure Gyokuro is Bancha (wat bescheiden thee betekent) goedkoper geprijsd en toch van redelijke kwaliteit.

De teelt en verwerking van de thee is voor Bancha identiek aan deze van Sencha thee. Toch is er een verschil in de kwaliteit van de gebruikte bladeren voor Bancha thee.

Bancha theebladeren kunnen afkomstig zijn van het weg sorteren van bladeren van lagere kwaliteit bij de Sencha  bereiding.

bancha-groene-theeDe bovenste scheuten van de groene theeplant hebben een hogere kwaliteit en worden gebruikt voor Sencha;  als er nu andere bladeren dan de bovenste scheuten uit de pluk meekomen, worden deze er uit gesorteerd en gaan ze uiteindelijk naar de Bancha bereiding.

Bancha bladeren kunnen ook afkomstig zijn van de derde of vierde flush, welke altijd een lagere kwaliteit hebben.

Voor de niet-kenner is het vaak moeilijk om een onderscheid te maken tussen Bancha en Sencha thee. Het verschil dat wel meteen opvalt, zal de prijs zijn: Bancha is altijd goedkoper dan Sencha. Bancha is ook minder bitter dan Sencha. Dit komt door een lager cafeïnegehalte omdat oudere bladeren altijd minder cafeïne bevatten.

Bereiding van Bancha : Kook water en laat het afkoelen tot 85 °C en voeg een volle theelepel groene thee toe per 250 ml water. De thee laten trekken gedurende 2-3 minuten.

Klik hier voor meer informatie over andere types Japanse groene thee : Sencha, Gyokuro, Tencha, Matcha

Vind je deze pagina leuk? Deel het dan met je vrienden via de sociale media!
Heb jij al Bancha geproefd ? Wat vond je er van ? Laat het weten en reageer even hieronder!

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :