Japanse groene thee Matcha

Matcha is een Japanse groene thee waarbij de theebladeren fijn gemalen zijn tot een zeer fijn groen poeder.

Het is een groene thee van hoge kwaliteit die gewoon geconsumeerd kan worden maar die ook gebruikt wordt bij de Japanse theeceremonie. Het groene poeder wordt eveneens gebruikt in maaltijden omwille van zijn groene kleur en smaak.

groene thee matcha poeder
De basisgrondstof voor Matcha is Tencha, een hoogwaardige groene thee waar de theebladeren net zoals bij Gyokuro gedurende minstens 20 dagen voor de pluk van de zon afgeschermd worden. Eenmaal geoogst worden de theebladeren gestoomd. Daarna wordt het gestoomde blad gekoeld en gedroogd door voorzichtig de bladeren in de lucht te blazen. De theebladeren worden in tegenstelling tot andere groene theeën niet gerold. Zo blijft het blad mooi vlak en kan deze eenvoudig ontdaan worden van de stengels en de bladnerven. De theeblaadjes zijn na de bereiding kleine, donkergroene vlokken, klaar om gemalen te worden tot Matcha.

Matcha wordt uiteindelijk verkregen door het malen van Tencha theeblaadjes tot een zeer fijn poeder (de grootte van enkele microns). Dit is een langdurig proces want voor 40 gram gemaalde theepoeder te bekomen heeft een maalmachine een uur nodig.

Onderstaande video (weliswaar met Japanse commentaar ) toont heel mooi het fabricageproces.

Reeds tijdens de Song-dynastie (van 960 AD tot 1279 AD), werd groene thee vermalen tot een poeder om er vervolgens thee met de zetten. Groene thee werd, net zoals in China, ook in Japan beschouwd als een geneesmiddel tegen tal van ziektes. De thee werd vermalen tot een poeder en verwerkt tot een sterk geconcentreerde dosis groene thee klaar voor consumptie.
Het was door toedoen van een Japanse boeddhistische monnik, die studeerde in China en een boek schreef over groene thee (1214 na Chr.), dat het drinken van groene theepoeder populair werd in Japan. In de Japanse theeceremonie wordt traditioneel enkel Matcha gebruikt. Hierdoor heeft Matcha een grote culturele betekenis verkregen in Japan.

Door het afschermen van de theeplanten van rechtstreeks zonlicht, is Matcha van nature rijk aan theanine. Aangezien Matcha niet gebruikt wordt als materie voor infusie maar in zijn volledigheid wordt genuttigd, is de voedingswaarde van Matcha veel hoger dan bij de gewone getrokken (infusie) groene thee. Het gehalte EGCG en vitamines ligt hoger. Het enige nadeel is dat ook het cafeïnegehalte ook hoger ligt.

Japanse Matcha thee is relatief duur in vergelijking met andere Japanse groene thee. Dit valt te verklaren door een samenloop van verschillende oorzaken. Vooreerst is er de hoge binnenlandse vraag in Japan naar Matcha (Japan exporteert slechts 1 procent van haar thee). Verder is de productiehoeveelheid van Matcha beperkt en ook het uitgebreidere productieproces met het afschermen van de theeplanten en het lange vermalen draagt bij tot een hogere prijs.

Matcha wordt voor de bereiding traditioneel verdeeld in twee categorieën, dunne (Usucha) en dikke (Koicha) Matcha. De onderverdeling tussen beide categorieën is gebaseerd op het poedergehalte in de thee. Dunne Matcha, of Usucha, is bereid met minder poederthee per watereenheid. Dikke Matcha, of Koicha wordt bereid met dubbel zoveel poederthee per watereenheid.

Koicha wordt ook vaak gekoppeld aan een hogere kwaliteit van de poederthee omdat deze afkomstig is van de eerste pluk van het jaar van theeplanten ouder dan 30 jaar waarbij enkel de bovenste en beste theebladeren worden geselecteerd. Deze Matcha wordt dan ook voorbehouden en gebruikt voor de theeceremonie. Er bestaan ook Matcha theepoeders met een lagere kwaliteit. Deze goedkopere Matcha poeders worden dan verkocht met het oog op de bereiding van maaltijden.

Voor de bereiding van Matcha worden een aantal traditionele bereidingsattributen gebruikt:

Matchawan of Chawan : een Matcha kom
Chasen : een bamboe thee klopper

groene thee chaswan en chasen

Chashaku : een bamboe lepel voor Matcha

groene thee chashaku

Hoe wordt Matcha nu klaargemaakt?

Laten we de bereiding van Usucha nemen als basis om de bereidingswijze uit te leggen :

 • Kook water en giet eerst heet water in de Matchawan om deze op te warmen. Na twee minuten kan je de Matchawan legen en grondig droog maken.
 • Doe 1-2 scheppen Chashaku in de Chawan. Gebruik een normale theelepel als je er geen hebt (0.5-1 theelepel – 1 à 2 gram). Je kan de Matcha ook ziften, zodat er minder klontervorming is bij het opschenken en kloppen.
 • Giet 70 ml heet water, tussen 60 – 80°C, op de Matcha. De temperatuur van het water is belangrijk : gebruik geen kokend water; een lagere temperatuur maakt Matcha zeer aangenaam om te drinken.
 • Klop met de Chasen de Matcha tot een heerlijk schuimende massa.
  • Pak de Matchawan in de ene hand en klop de Matcha met de Chasen.
  • Begin langzaam met kloppen in een W beweging en geleidelijk verhogen van de snelheid. Deze klopbeweging is gemakkelijk te doen in een Matchawan. In een gewone beker is dit moeilijker uit te voeren.
  • Het resultaat moet een schuimige vloeistof met kleine belletjes op het oppervlak.
 • Onmiddellijk serveren en drinken

Bereiding van Koicha is gelijk aan deze van Usucha maar met een dubbele portie theepoeder ( 4 scheppen Chasaku of 2 theelepels – 4 gram). Uw Koicha zal iets dikker zijn, maar als je het drinkt, mag de smaak niet te bitter zijn. Mocht dit je toch overkomen, controleer dan het etiket om zeker te zijn dat je Matcha geschikt is voor Koicha. Over het algemeen is Matcha voor het maken van Koicha duurder.

Ik heb zonet een kop groene Matcha thee gedronken van Ronnefeldt.

kop-matcha-groene-thee

groene thee matcha ronnefeldt

Op het blikje stond aangegeven van slechts 1gram of één theelepel poeder te mengen met 80 ml water wat minder is dan de dosis die algemeen wordt vermeld (zoals hierboven).

De smaak was prima, niet bitter maar minder sterk dan ik had verwacht. Misschien zal ik mijn volgende Matcha nemen met 2 theelepels per 80ml.

Heb jij reeds Matcha genuttigd? Wat was jou ervaring? Wij horen graag van jou wat je er van vond en wat je bevindingen zijn met Matcha. Laat snel een reactie na !

Wil je op de hoogte blijven ? Schrijf je in voor email updates.
Ontvang regelmatig nieuwe informatie over groene thee.

Vond je dit artikel leuk, dan zou ik het leuk vinden dat je dit laat weten via de sociale media.
Gezondheid. Geniet ervan.

Klik hier voor meer informatie over andere types Japanse groene thee : GyokuroTenchaBancha, Sencha

Comments

 1. Hallo,

  Wil graag de gezondheidsvoordelen van Matcha thee weten.
  Alsook de voordelen tov groene thee.
  Bedankt,

  Ruud

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :