Japanse groene thee – Sencha

Er is een breed gamma aan groene thee in Japan, maar de meest voorkomende groene thee is “Sencha”, wat zelf ook groene thee betekent. Het is de meest gedronken infuusthee in Japanse huishoudens.

groene-thee-japan-senchaDe theeplanten, gebruikt om Sencha te maken, staan in de volle zon. De eerste oogst van Sencha (aangeduid als “shincha”) valt samen met de lentebloei van de kersenbomen. Traditioneel wordt de eerste oogst gevierd als ‘eerste smaak van het jaar’ en vaak als geschenk gegeven.

Sencha theeblaadjes worden geoogst van april tot juni. De theebladeren zijn goed herkenbaar: ze zijn glanzend en hebben een pijlvormige vorm met een sterke geur. Aangezien Sencha wordt gemaakt van de eerste en soms ook tweede oogst in het voorjaar, hebben deze bladeren ook de beste kwaliteit.

Zodra de theebladeren zijn geplukt, worden ze gestoomd om oxidatie te voorkomen. Dit proces duurt minder dan een minuut, maar het is de belangrijkste stap in het ganse bereidingsproces. De Chinese groene thee wordt gebakken in plaats van gestoomd en dit is meteen het belangrijkste verschil tussen de Japanse en Chinese groene thee.
Na het stomen worden de bladeren gedroogd en gerold, waardoor ze zacht en soepeler worden. Deze stap wordt herhaald met een tweede ronde van drogen en rollen, wat resulteert in verhoogde geur. Door het rollen krijgen de bladeren de herkenbare opgerolde vorm en worden ook de sappen in de bladeren vrijgemaakt zodat de smaak van groene thee nog intenser wordt. Een derde maal drogen beëindigt het proces.

Het rollen en drogen gebeurt tegenwoordig meestal machinaal. Het traditioneel rollen met de hand gebeurt ook nog maar het is een enorm tijdrovend proces. Bij het manueel rollen worden de theeblaadjes door mensenhanden gedurende uren over en weer gerold en geknepen over een verwarmd bed tot de Sencha langzaam droogt.

manueel-rollen-senchaDe bladeren worden vervolgens gezeefd of met de hand gesorteerd om eventuele stengels en andere resten te verwijderen.

De thee is dan eigenlijk klaar om genuttigd te worden want de theebladeren moeten niet rijpen. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Sencha thee een goede zes maanden houdbaar is.
De sleutel voor het klaarmaken van Sencha is het gebruik maken van zacht water bij een lage temperatuur en een korte infusietijd van ongeveer 1 minuut. In Japan is het zeer gebruikelijk dat de Sencha bladeren hergebruikt worden bij het klaarmaken van maaltijden. Ze gaan goed samen met salades en gerechten met verse groene groenten.
Sencha wordt gewoonlijk genuttigd in bij theepauzes of na een maaltijd in een normale theekop. Initieel werd Sencha in Japan vers geserveerd in een beker voor thee pauzes en na de maaltijd. Nu is de Sencha in fles ook erg populair en wordt deze in grote hoeveelheden verkocht in supermarkten. Het wordt gekoeld gedronken bij de maaltijd of als een dorstlesser.

Wil je op de hoogte blijven ? Schrijf je in voor email updates.
Ontvang regelmatig nieuwe informatie over groene thee.

Klik hier voor meer informatie over andere types Japanse groene thee : GyokuroTencha, Bancha, Matcha

Vind je deze pagina leuk? Deel het dan met je vrienden via de sociale media!
Heb jij al Sencha geproefd ? Wat vond je er van ? Laat het weten en reageer even hieronder!

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :