Japanse groene thee Tencha

Tencha is een Japanse groene thee die meestal wordt gebruikt om Matcha te maken.

Tencha betekent letterlijk gemalen thee. Tencha is een hoogwaardige groene thee die een identiek teeltproces heeft als Gyokuro. De theebladeren worden van de zon afgeschermd gedurende minstens 20 dagen voor de pluk.

tencha-groene-theeEenmaal geoogst worden de theebladeren gestoomd en dan wordt het gestoomde blad gekoeld en gedroogd door voorzichtig de bladeren in de lucht te blazen. De theebladeren worden in tegenstelling tot andere groene theeën niet gerold. Zo blijft het blad mooi vlak en kan deze eenvoudig ontdaan worden van de stengels en de bladnerven. De theeblaadjes zijn na de bereiding kleine, donkergroene vlokken, klaar om gemalen te worden tot Matcha.

Tencha kan ook geconsumeerd worden zonder dat het gemalen is, maar het is een basisgrondstof voor Matcha, waardoor het erg moeilijk te vinden is, zelfs in de Japanse winkels.

Hoe wordt Tencha brouwen ?

Tencha is ontdaan van nerven en stengels waardoor de groene thee vlokken boven op het water blijven drijven. Het wordt gebrouwen op dezelfde wijze als Gyokuro omdat ze ook dezelfde teeltwijze hebben.

De thee wordt best klaargemaakt in zacht water (gekookt en daarna laten afkoelen tot ongeveer 50-60 graden Celsius met een infusietijd van 30 tot 40 seconden lang genoeg.

Wil je op de hoogte blijven ? Schrijf je in voor email updates.
Ontvang regelmatig nieuwe informatie over groene thee.

Klik hier voor meer informatie over andere types Japanse groene thee : SenchaGyokuro, Bancha, Matcha

Vind je deze pagina leuk? Deel het dan met je vrienden via de sociale media!
Heb jij al Tencha geproefd ? Wat vond je er van ? Laat het weten en reageer even hieronder!

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :