Japanse groene thee

Zoals werd uitgelegd in de reeks ‘de teelt van groene thee‘, is thee grofweg verdeeld in drie categorieën: zwarte thee, oolong thee en groene thee.
Alle drie de soorten worden gedronken door de Japanse bevolking maar wanneer we spreken over Japanse thee dan hebben we het feitelijk over groene thee.

Japanse groene thee

Japanse thee is ongefermenteerd want de Japanse bereidingswijze omvat het stomen en drogen van de thee, net na de oogst, om gisting te voorkomen. Het theeblad behoudt zo zijn frisse groene kleur en al zijn geneeskrachtige eigenschappen zoals vitamine C en catechines (zie ook : Waarom maken polyfenolen groene thee zo gezond).

In tegenstelling tot de Britse en Chinese traditie wordt groene thee in Japan zowel warm als koud gedronken. Ook wordt er koude thee verkocht in blikjes en flessen. In Japan wordt de groene thee verkocht in blikjes en flessen nooit gezoet, de zwarte thee bijna altijd.
In Japan is groene thee ook het centrale element van de theeceremonie. De meest bekende plaatsen voor de teelt van thee in Japan zijn Shizuoka, Kagoshima en Uji.

Types van Japanse groene thee

Er bestaan vele mengsels van thee. Ze worden gemaakt door het mengen van de verschillende basistypen en door het vermengen van vruchtenbloesems, zoals kersen of pruimen, om zo een uniek thee te produceren. Hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende soorten van Japanse groene theeën, die we in afzonderlijk artikels meer in detail zullen behandelen.

Sencha

Gyokuro

Bancha

Tencha

Matcha

Op de hoogte blijven via email ?
Ontvang regelmatig nieuwe informatie over groene thee.

Vind je deze pagina leuk? Deel het dan met je vrienden via de sociale media!

Zijn er specifieke onderwerpen die je graag (meer) aan bod ziet komen, aarzel dan niet ons dit te laten weten : contacteer ons

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :