Troebele groene thee

Heb jij al eens troebele groene thee gehad? Goede groene thee geeft normaal een mooie heldere theekleur. Maar soms gebeurt het dat de thee geen heldere kleur heeft, maar er troebel uitziet. Hoe komt dit ?

groene-thee-troebelVoorkeur voor losse bladeren
Vooraleer op zoek te gaan naar mogelijke antwoorden, wil ik graag even zeggen dat ik, samen met veel andere theeliefhebbers, verkies mijn thee te zetten met losse theeblaadjes omwille van twee belangrijke redenen:

Ten eerste vind ik dat wij allen in ons dagelijks actief leven wat meer tijd moeten nemen om te ontspannen. Een kopje groene thee zetten en rustig opdrinken is voor mij dus een ontspanning. Het zetten van de thee is als een rituele pauze, een rustmoment van 5 minuten, waarbij ik mezelf een lekkere kop van de beste groene thee gun. En de beste groene thee wordt gezet met losse theebladeren.

Ten tweede, is de thee in theezakjes vaak gewonnen uit de resten (kleinere bladresten, takjes, theestof) die weg gefilterd zijn bij de selectie van de beste theebladeren. Hierdoor is de thee in builtjes in het algemeen van lagere kwaliteit.

Er zijn verschillende omstandigheden die het troebel worden van thee kunnen veroorzaken.

Kwaliteit
Het troebel worden van thee kan simpelweg veroorzaakt worden door de kleine, vaste bestanddelen die bij het trekken van de thee vrijkomen en die rondzweven in de theekop. Hoewel het geen kwaad kan, moet ik ook toegeven dat dit niet aantrekkelijk is om naar te kijken. De kwaliteit van de thee speelt ook een belangrijke rol. De thee van de hoogste kwaliteit wordt gebrouwen uit hele bladeren. Hoe groter het blad, des te aromatischer de thee zal zijn. Theezakjes, zoals we die kennen uit de supermarkt, zijn vaak gevuld met het kleinste thee stof, wat van lagere kwaliteit is en die het theewater gemakkelijker ook nog eens troebel kleurt.

Water
Hard water of water met een hoog mineraalgehalte kan troebele thee veroorzaken als gevolg van de mineralen in het water. Deze mengen zich met de kleine vaste deeltjes van de theeblaadjes die vrijkomen in de thee en vertroebelen zo het theewater. Dit probleem kan eenvoudig opgelost worden door gebruik te maken van een goed water filtratiesysteem of simpelweg door een ander soort water te gebruiken om thee te zetten.  Het blijkt ook beter te zijn om het water slechts één keer te koken. Meermaals gekookt water geeft sneller troebel water.

Bacteriën
Meest voorkomende oorzaak en de moeilijkst te behandelen oorzaak zijn bacteriën. Bacteriën kunnen optreden in theezetapparaten als de juiste behandeling en hygiëne procedures niet worden gevolgd. De beste manier om te ontdekken of dit het probleem is om het theezetapparaat te openen en te controleren of er binnenin een slijmerige substantie zit. Om dit probleem op te lossen, moeten alle onderdelen van het theezetapparaat goed worden gereinigd en ontsmet. Als een onderdeel wordt vergeten, dan kan het probleem snel terugkeren.

Bewaren
Een vertroebeling van de thee kan optreden als de thee na het brouwen te lang wordt gehouden (wij raden aan thee niet langer dan twee uur te behouden) of als de thee wordt bewaard in de koelkast. Thee bewaren langer dan twee uur kan leiden tot het eerder genoemde probleem van de bacteriën. Het opslaan van thee in de koelkast zorgt ervoor dat de vaste stofdeeltjes te zien zijn in de thee. Verder zal de smaak van de thee veranderen door de geur die in de koelkast hangt. Dit kan worden opgelost door de thee op te slaan in een luchtdichte container. Ik raad echter sterk aan om nooit thee te bewaren in de koelkast. Thee dat ouder is dan twee uur, moet je weggooien.

Theemengsels
Het gebruiken van de verkeerde theemengeling kan ook leiden tot vertroebeling van de thee. Ijsthee mengsels zijn samengesteld voor de bereiding van ijsthee en warme thee mengsels zijn samengesteld voor warme thee. Als je een warm theemengsel gebruikt om ijsthee te zetten, dan zal dit vaak leiden tot een troebel mengsel. Als je een koud thee mengsel gebruikt om warme thee te zetten, dan zal dit niet a priori leiden tot een troebele thee, maar het eindproduct zal misschien niet zo goed zijn als verwacht. Kies dus altijd de juiste theemengsels.

Bepaalde theemengsels zijn ook behandeld met stoffen om extra smaken toe te voegen zoals bijvoorbeeld bloemen en fruitextracten of ook honing. Deze extra bestanddelen kunnen ook een vertroebeling van de thee veroorzaken.

Theesoort
Sommige theesoorten zijn gekend om sneller een troebele thee te geven bij het zetten. Theesoort en kwaliteit spelen samen een rol in deze materie. Ook hier geldt dat het geen kwaad kan, maar het is niet altijd even aantrekkelijk om naar te kijken. Wat bij een prachtig geurende heldere kop groene thee wel het geval is.

Graag had ik jullie ervaringen gehoord en zou het interessant zijn om jullie bevindingen te delen over troebele thee. Tracht hierbij enkele details te geven over de omstandigheden waarin je de thee hebt gebrouwen (theesoort, waterkwaliteit, apparaat,…). Ik kijk uit naar jouw reactie.

Laat het smaken. Gezondheid!

Wil je op de hoogte blijven ? Schrijf je in voor email updates.
Ontvang regelmatig nieuwe informatie over groene thee.

Vond je dit een leuk en nuttig artikel? Dan kan je me plezieren dit te delen met je vrienden via de sociale media.

Wij horen graag uw mening! Laat een reactie na :